Tiedätkö, miten joulua vietetään eri maissa? Zipzu on kerännyt tämän päivän luukkuun hieman tietoja eri maiden jouluperinteistä, jotka saattavat erota paljonkin toisistaan. Mukana on mm. Klaanin näyttelijöiden kotimaita. Hauskoja lukuhetkiä!
Malesia
Michelle Ang (Tai-San) on alkujaan malesialainen.
Malesiassa suurin osa väestöstä on muslimeja ja kristittyjä on vain noin 9 prosenttia. Joulua juhlitaan kuitenkin malesiassa hyvinkin näyttävästi. Kauppakeskukset ja kadut on koristeltu mitä erikoisimmilla valoilla ja koristeilla. Ostoskeskuksissa on kaikenlaista ohjelmaa ja joulupukkeja pääsee tapaamaan vaikka missä. Joulua näkyy ja on kaupallinen juhla Malesiassa. Malesiassa on muutenkin vähän väliä jonkun kulttuuriryhmän juhlapäivä ja ne näkyvät ihan katukuvassa asti. Lunta Malesiassa ei jouluna ole, joten suomalaisen olisi ehkä vaikea saada joulutunnelmaa kuumassa auringonpaisteessa, mutta tekolumi on ahkerassa käytössä Malesiassa.
Etelä-Afrikka
Cassien sisarukset ovat syntyneet Etelä-Afrikassa. He näyttelevät sarjassa Ebonya, Javaa ja Sivaa.
Etelä-Afrikka Brittiläisen Kansainyhteisön maa, joten siellä "perinteiset" jouluperinteet ovat hyvin samanlaisia kui Englannissakin. Englannin joulunvietosta voit lukea täältä.
Etelä-Afrikassa on kesä joulun aikaan. Silloin on suosittua retkeillä ja telttailla. Lauluiltamat ovat suosittua ajanvietettä jouluaattona. Hartaat hämärän aikaan kynttilänvalossa pidettävät laulutilaisuudet ovat myös suosittuja jouluaattona. Monet eteläafrikkalaiset käyvät kirkollisissa tilaisuuksissa jouluaamuna. Fir-joulupuu on yleinen tapa koristaa kotia. Lapset jättävät joulusukan jouluaaton ja joulupäivän väliseksi yöksi odottamaan lahjoja. Jouluaterialla tarjotaan yleensä kalkkunaa, jauhelihapiirasta, paahtopaistia tai possua. äiden lisäksi on keltaista riisiä, rusinoita ja kasviksia. Jälkiruoaksi on yleensä joko jouluvanukasta tai Etelä-Afrikalaista jälkiruokaa Lekker Puddingia. Myös paukkukarkit ovat tyypillisiä Etelä-Afrikassa. Tapaninpäivä on Etelä-Afrikassa kansallinen vapaapäivä.
Japani
Megan Alatini (Java) asui pitkään perheensä kanssa Japanissa.
Joulu saapui Japaniinjo 1500-luvulla, maahan saapuneiden eurooppalaisten mukana. Japanissa joulu ei ole niin tärkeä, sillä vain noin 1 % japanilaisista on kristittyjä. Joulun juhliminen on kuitekin tullut suositummaksi viimeisten vuosien saatossa, varsinkin nuorten keskuudessa. Joulu on lähinnä kaupallinen juhla Japanissa, eikä niinkään uskonnollinen. Jouluna juhlitaan samoin kuin vuodenvaihteessa Suomessa. Monesti pariskunnat menevät yhdessa ravintolaa treffeiile ja tämä muistuttaa länsimaalaisille ystävänpäivän perinteitä. Japanilaiset ovatkin muokanneet joulusta omanlaisensa juhlan, jossa on heitä miellyttäviä asioita ja ovat kehitelleet myös monia aivan omia jouluperinteitä, kuten vaikkapa kermakakun syömisen. Joulu on Japanissa aivan tavallinen työ- tai koulupäivä, eikä kansallinen vapaapäivä. Lahjoja annetaan lähinnä lapsille, joiden nukkuessa pukki tuo yhden lahjan lapsen tyynyn alle. Muoviset joulukuuset koristavat monia japanilaisia koteja, ainakin minikokoiset pöytäkuuset.