TALOSSA

Tietoa talosta, jossa näyttelijät asuivat

Talonemäntä Saranne James kertoo, millaista Klaani sarjan näyttelijöiden asuttamassa talossa on. Hän on tullut läheiseksi monien kanssa. Hän kuvailee rooliaan täysipäiväiseksi äidiksi, joka laittaa ruokaa sekä näyttelijöille että heidän ystävilleen ja vieraileville näyttelijöille. Saranne on tavallaan klaanijohtaja, joka yrittää pitää yllä mahdollisimman normaalia elämää. Näyttelijät ovat niin nuoria, että heistä pitää pitää huolta kuten omassa kodissa. Sitä vaativat sekä vanhemmat että agenttitoimistot. Näyttelijöiden pitää etsiä oma asunto ja pitää huolta itsestään, kun he ovat yli 18-vuotiaita. Heidät kuitenkin haetaan töihin, vaikka he asuisivat erillään muista.

Talossa asuu noin kahdeksan näyttelijää kerrallaan. Heidän lisäksi talossa asuu vierailevia näyttelijöitä. Talo on iso. He ovat käyttäneet monia eri taloja vuosien varrella, mutta ne kaikki ovat olleet isoja. Koko johtuu näyttelijöiden määrästä. Jokainen näyttelijä pyritään majoittamaan erillisiin huoneisiin, mutta joskus se ei onnistu, varsinkin vierailijoiden kohdalla. Pääosan esittäjillä on omat huoneet. Näyttelijät tulevat hyvin toimeen keskenään, joten heillä ei ole ongelmia.

Näyttelijät ovat kotoisin Wellingtonista ja Aucklandista sekä Whangareista ja Nelsonista. He käyvät kotona noin joka kuudes viikko. He saavat käyttöönsä kuusi lentoa kotiin joka kausi. Eräs kerta he työskentelivät tauotta 13 viikkoa. Vanhimmat näyttelijät pitävät hyvin huolta itsestään, mutta nuoremmat tarvitsevat suunniteltua toimintaa. Heille järjestetään videoiltoja, karaokea ja ystävien kyläilyä sekä joskus matkoja eläintarhaan, shoppailemaan, elokuviin tai juhliin. Tavoitteena on, että näyttelijöille ei tulisi koti-ikävä.

Näyttelijöistä kirjoitetaan viikoittainen raportti, joka perustuu heidän käytökseensä ja työhönsä, kuten osaavatko he vuorosanansa, tekevätkö he kotityönsä, millainen heidän yleinen asenteensa on ja kuinka he nukkuvat. Heille laaditaan myös ruokalista, jotta vanhemmat saavat tietää, että heidän lapsensa syövät hyvin. Talossa on myös opettaja, joka kirjoittaa raportin koulutöistä ja heidän tasostaan.

Sarannen mielestä on mielenkiintoista nähdä, kuinka näyttelijät kasvavat lapsista nuoriksi aikuisiksi kolmen tuotantokauden aikana, mikä on kestänyt kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisellä tuotantokaudella kaikki tulivat hyvin toimeen keskenään. Alussa järjestettiin poikien talo ja tyttöjen talo. He tulivat paremmin toimeen keskenään, kun he eivät asuneet yhdessä. He vierailivat toistensa luona viikonloppuisin, mutta heillä oli silti omaa yksityisyyttä. Toisella tuotantokaudella joistain tuli lähempiä ystäviä kuin toisista. Osa näyttelijöistä oli poistunut lopettamaan koulunkäyntiään. Muodostui pieniä ryhmiä. Osa oli parempia ystäviä kuin toiset. Se johtui varmaankin siitä, että joukossa oli monenikäisiä lapsia. Kolmannella tuotantokaudella kaikki olivat kasvaneet. Heillä oli paineita vastuunotossa ja poissa kotoa asumisessa sekä työelämän käsittelyssä niin nuorella iällä. He kasvoivat nopeasti ja elivät aikuisten elämää, johon kuului ajoissa töihin meno, vuorosanojen opettelu, budjetointi ja vapaa-ajan merkityksen ymmärtäminen.

Saranne kertoo, että herätys on puoli kuudelta aamulla. Hän laittaa lapsille aamiaista ja käskee lasten lähteä heitä hakemaan tulleisiin kyyteihin. Päiväohjelmaan kuuluu pyykinpesua, kotitöitä, ostosten tekoa, lääkärissä ja hammaslääkärissä käyntiä sekä laulutunteja. Saranne viihdyttää lapsia, jos heillä on vapaapäivä. Hän pitää huolen nukkumaanmenoajoista. Hän laittaa ruokaa kuin koko armeijalle. Hän katsoo, että lapset soittavat joka ilta kotiinsa. Saranne yrittää pitää lasten jalat maassa kaikkien lahjojen keskellä. Hänen tavoitteensa on kohdella lapsia normaalilla tavalla. Saranne kertoo, että tehtävä on iso, mutta hauska.