SELVIYTYMINEN

Kuinka selviytyä Klaanin maailmassa

Klaani sarjan maailmassa lapset yrittävät selviytyä yksin ilman aikuisia. Heidän täytyy etsiä vettä, ruokaa, vaatteita, lääkkeitä, suojaa ja lämpöä. Jokainen päivä on taas yksi selviytymistaistelu.

Vesi

Vesi on ihmiselle kaikista tärkein asia. Ostarin rotat keksivät, että ostarin katolla on vesisäiliö, mutta sen vesi ei riitä ikuisuutta, joten vettä on pystyttävä hankkimaan jostain muualta. Vettä pitää myös keittää, jotta se on juomakelpoista, minkä jälkeen se pullotetaan. Ostarin rottien Jack ja Dal yrittävät keksiä, kuinka veden saanti turvataan klaanille.

Ruoka

Aluksi ruokaa hankitaan talojen ja kauppojen varastoista sekä varastetaan muilta ihmisiltä tai voitetaan uhkapeleissä. Ostarilla arkipäivää on syödä purkkiruokaa, kuten papuja. Myöhemmin he keksivät hyödyntää maatilalta saamiaan tuotteita ja alkavat kasvattaa oman ruokansa. Heillä on myös tori, jossa kaikki voivat harjoittaa vaihtokauppaa. Eko klaani keksii kerätä yrttejä ja marjoja sekä kalastaa ja metsästää.

Kaupankäynti

Kaikilta puuttuu tarpeellisia tavaroita, joten Ostarin rotat keksivät perustaa ´trading market´ nimisen torin eli vaihtokaupan. Siellä jokainen voi vaihtaa oman tavaransa toisen tavaraan. Tavarat ovat esillä kojuissa, joissa on myyjä. Lex-sheriffi ja hänen apulaisensa vartioivat kaupankäyntiä, mutta oikeastaan Lex toimii vain haittana, koska hän kiristää kauppiailta voittoja itselleen. Kauppaa käydään myös maatilan kanssa, sillä maatilalta saadaan ruokaa. Ostarin rotat keksivät huonolla menestyksellä joksikin aikaa myös oman rahan.

Hygienia

Etenkin kaupungissa on tärkeää pitää huolta omasta hygieniastaan, sillä taudit leviävät helposti likaisessa paikassa, jossa on paljon ihmisiä. Peseytyminen ja lääkkeiden saaminen on todella hankalaa, koska suihkut ja wc eivät toimi ja sairaalat on suljettu. Ostarilla rotat tuottavat aika ajoin ongelmia sekä virustartunnat. Teknot klaani tuo myöhemmin avun lääkkeiden saantiin.

Koulutus

Kuinka lapset voivat oppia lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan ilman kouluja? Ostarin rotat klaanin Salene päättää ryhtyä opettajaksi. Aluksi kurittomien lasten opettaminen on vaikeaa, mutta onneksi Ryan on valmis auttamaan. Opetettavista aineista on riitaa etenkin Amberin ja Tai-Sanin välillä, sillä Amber haluaisi opettaa sitä, mitä hänellekin on aikanaan opetettu, mutta Tai-San haluaisi uudistaa opetusta.

Turvallisuus

Jokainen klaani vartioi omaa asuinpaikkaansa. Ostarilla on turvaverkot sisäänkäyntien luona. Yleensä klaanin pojat ovat huolehtineet ostarin vartioinnista. Tai-Sanilla on hetken aikaa oma henkivartija eli Alice.

Laki

Ihmiset varastavat, raiskaavat ja murhaavat ilman seurauksia. Kaikilla on turvaton ja pelokas olo. Ostarin rotat klaanin Danni tekee kaupunkilaisille lakikirjan, jonka jokainen kaupungissa oleva klaanin johtaja allekirjoittaa. Danni itse toimii tuomarina. Ostarin rotat klaanissa vallitsee lisäksi demokratia. He tekevät tärkeät päätökset äänestämällä. He järjestävät myös oikeudenkäyntejä.

Sheriffi

Ostarin rotat haluavat luoda kaupunkiin turvallisuutta ja nimittävät Lexin sheriffiksi. Lex ei ole paras mahdollinen valinta toimeen, sillä hän kiristää kaupunkilaisia yhtä paljon kuin suojelee heitä. Sheriffillä on aina mukanaan apulainen, joita on ollut ainakin Alice, Pride ja Dee.

Pormestari

Kaupunkiin halutaan yhtenäiset säännöt ja toimintatavat. Ostarin rotat toivovat, että klaanit voisivat lähentyä toisiaan, joten kaupungissa järjestetään pormestarin vaalit, minkä tuloksena Ebony valitaan kaupungin pormestariksi. Hänen valtakautensa jää lyhyeen, sillä Teknot klaani valtaa kaupungin, jolloin Ebonyn rooli pormestarina muuttuu.

Uutisointi

Ostarin rotat klaanin Ellie päättää tehdä Amuletti nimisen uutislehtisen, jossa hän kertoo tuoreimmat uutiset ja haastattelut. Myöhemmin Teknot klaani välittää kaupunkilaisille uutisia tv-ruutujensa avulla.

Sähkö

Teknot klaani käynnistää voimalaitoksen, joka tuottaa kaupunkiin sähköä. Siitä on monenlaista hyötyä kaupunkilaisille, sillä he voivat muun muassa valmistaa ruokaa helpommin, katsoa videoita, kuunnella musiikkia ja käyttää sähkövaloa.