KLAANI-AIHEINEN SANASTO

Mitä jokaisen Klaanifanin tulisi tietää...

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, Y, Z


Abe Messiah: Yhden kappaleen nimi Klaani-levyllä, joka kuullaan myös Klaanin lopputeksteissä. Meryl Cassie on laulanut sen.

Amazon’s Warrior Tribe/Amazonin soturit klaani: Leylan johtama pelkästään tytöistä koostuva klaani.

The Amulet/Amuletti: Kaupungilla ilmestyvä lehti, jota Ellie toimittaa. Lehti oli alkujaan nimeltään 'Tribe Trader', mutta Ellie nimesi sen uudelleen Dalilta saamansa amuletin inspiroimana. Amuletti on myös ostarin rottien symboli, katso kohta tähtisymboli. Vaikka nimi juontaa Ostarinrottien klaanin symbolista, niin muutkin voivat luonnollisesti kirjoittaa siihen juttuja, ja julkaista siinä ilmoituksia. Lehti esiintyy etenkin kolmoskaudella. Lehti pyrki olemaan totuuden ääni ja sen alaotsikko olikin 'No More Lies'.

Bar Codes: Viidennellä kaudella kaupunkilaisten käsivarsiin tatuoitiin tunnistuskoodit, jotta Mega pystyisi paremmin tarkkailemaan heitä.

Black Room (musta huone): Kaudella 4 Ram säilyttää tässä huoneessa virtuaalimaailmaan pääsyyn tarvittavia välineitä. Huone on Horton & Bailey hotellissa.

Central City Plaza: Paikka, jossa Phoenix Mall sijaitsee.

Check Point: Megan kaupungin rajalla (ks. City Zone yllä) oli useampi tarkastuspiste, jossa skannattiin kaupunkiin tulevien ja sieltä lähtevien henkilöllisyys. Kaupunkiin ei ollut viidennellä kaudella asiaa ilman tunnistuskoodia, ja joillain henkilöillä ei ollut Megan päättäessä kulkulupaa.

Chosen: Suomeksi Valitut. ks. Guardian

City-Net: ramin luoma verkko, jonka kautta lähetettiin uutisia ja ohjelmia kaupunilaisille neloskaudella.

City Zone: Megan rajaama alue kaupunkia, jonka ympärille hän pystytti raja-aidat. Hän ei edes pyrkinyt hallitsemaan koko kaupunkia vaan ainoastaan osaa siitä.

Cloud 9 Screen Entertainment Group: Klaanin tuotantoyhtiö, jonka Raymond Thompson on perustanut vuonna 1994 yhteistyössä Sancuary Group PLC:n kanssa. Se on tuottanut paljon muitakin ohjelmia, mutta Klaani on selvästi sen menestynein sarja. Yhtiö toimii Wellingtonissa Uudessaseelannissa, Lontoossa sekä Australiassa.

Colin Timber And Hardware Co.:Rakennus klaanimaailmassa. Kapinallisten tukikohta kaudella 3. rakennuksen voi nähdä jaksoissa kohtausten väleissä.

Demokratia: Ostarinrotat uskovat demokratiaan ja sananvapauteen ja äänestävät, kun täytyy päättää jotain.

Dr. Young: Dannin isä ja henkilö, joka oli vastuussa viruksen luomisesta.

Ekot: Pride, Eaglen, Hawken ja myöhemmin myös Mousen koti. Rauhanomainen ja omavarainen metsässä elelevä klaani.

Em's: Ebonyn kehittämä hyvin lyhytikäinen rahayksikkö kolmoskaudella. Rahassa oli Ostarinrottien amulettisymboli.

Gaians: ks. Ekot yllä.

Gaian Woods: paikka, jossa Ekot asuvat.

Guardian: Suomeksi Valvoja. Tiiviin uskonnollisen klaanin, Valittujen johtaja, joka on lumoutunut ja fanaattinen Zootin seuraaja, ja haluaa valloittaa kaupungin 2:lla ja 3:lla kausilla, yrittäen käännyttää ensin Ostarinrotat seuraajikseen terrorisoimalla heitä. Myös Luke kuuluu Valittuihin.

Hautajaiset: Klaanissa jokainen ansaitsee arvoisensa hautajaiset. Ruumis haudataan jonnekin sopivaan paikkaan, mikä muistuttaa tästä henkilöstä, ja läheinen ihminen pitää puheen hautajaisissa, esim tyttöystävä tai sisar, ellei hän halua siirtää tehtävää jollekin toiselle. Myös rakkaille lemmikeille on tavallista järjestää hautajaiset. Hautajaisia nähdäänkin ohjelmassa useita.

Hissikuilu: Ostarilla on hissikuilu, lift shaft, joka toimii tilapäisenä vankilana tarvittaessa. Siellä ovat istuneet mm. Ebony ja Jack (1:llä kaudella), Luke ja Guardian (3:lla kaudella), Pride (4:llä kaudella), sekä May ja Mega (5:llä kaudella).

Hope Island: Paikka, jossa oli joskus vankila.

Hope Island Research Facility: Paikka, jossa valmistettiin vastalääkettä. Ostarinrotat selvisivät täpärästi rakennuksen räjähdyksestä.

Hurjat: Klaanimaailman pelätyin klaani.

Kadonneet: Klaanissa hahmot tapaavat vähän väliä katoilla. Lue lisää ->Kadonneet

Kasvomaalaukset: Kasvomaalaukset kertovat aina kantajastaan jotain, hänestä itsestään ja myös mihin klaaniin hän kuuluu. Jossain klaaneissa myös pukeutumisella koitetaan erottautua muista.

Klaanit: Nuorten perustamia perheenomaisia yhteisöjä, joiden jäsenet pitävät huolta toisistaan.

Keep The Dream alive: Näin sanomalla Klaanifanit muistuttavat toisiaan unelmien tärkeydestä.

Korkea Äiti: emgl. Supreme Mother. Trudyn titteli, kun hän oli kääntynyt Valituksi. Myöhemmin Tai-Sanista tehtiin uusi Korkea Äiti. Korkea Äiti on osa Zootin pyhää perhettä.

Locos: ks. Hurjat

Nubian Angels: Megan Alatini (Java), Meryl Cassie (Ebony) ja Monique Cassie (Siva) ovat tosielämässä sisaruksia ja kuuluivat yhteiseen bändiin nimeltään Nubian Angels.

Oikeudenkäynti: Ostarinrotat järjestävät oikeudenkäynnin, kun Klaanin sisällä tapahtuu vääryyttä ja asiasta ollaan eri mieltä. Oikeudenkäynnissä esitetään reiluja kysymyksiä ja kuunnellaan kaikkia osapuolia. Oikeudenkäyntiin tarvitaan tietysti syyttäjä, puolestapuhuja ja tuomari. Myös vihollisen kuulemiseksi saatetaan joskus järjestää oikeudenkäynti.

Ostarinrotat: Mm. Lexin, Amberin, Jackin, Salenen ja Cloen klaani, jonka ympärille ohjelma perustuu. Nuoret asustelevat ostarin monissa kaupoissa ja saavat vähitellen lisää sananvaltaa kaupungissa.

Pandorax: Yritys, joka loi viruksen.

Paratiisi: Ramin luoma keinotodellisuus, jossa kaikki on rauhaisaa ja niin kuin entisaikaan.

Phoenix Mall: Ostarinrottien koti, Phoenix ostari.

Phoenix patsas: Ostarilla portaiden edustalla on tarunomaista Phoenix-lintua esittävä kullattu suihkulähdepatsas, jonka edessä pidetään tärkeitä kokouksia ja juhlia.

Power and Chaos! Hurjien rallihuuto.

Punaiset: Neljännellä kaudella peliin osallsituneet henkilöt jaettiin kahteen klaaniin, sinisiin ja punaisiin. He kilpailivat keskenään. Yhtesinimeltään Värit.

Raha: Entisellä (ts. nykyisellä) rahalla ei ole enää mitään arvoa klaanimaailmassa, vaan valuutan asemana kelpaavat korut ja patterit, ja muu hyödyllinen tavara, joiden arvo saattaa vaihdella paljonkin myyjästä riippuen. Kolmannella kaudella yritetään keksiä uutta valuuttaa (kt. Em's), mutta kaikki eivät puolla ajatusta, kuten esimerkiksi Tai-San, tai Ekoihin kuuluva Pride. Ebony kuitenkin pitää monien muiden ohella ideaa hyvänä ja uuden valuutan suunnitteleminen laitetaan Luken tehtäväksi. Ellie julkaisee rahaan liittyvistä asenteista jutun Amulet-lehdessä.

Rancid Phlegm: Lexin ja Alicen suosikkibändi.

Raymond Thompson: Klaanin luoja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Valmistuttuaan Yorkin yliopistosta hän on ollut mukana tekemässä monia hittisarjoja ja on toiminut myös menestyksekkäänä muusikkona. Hän on perustanut myöhemmin oman tuotantoyhtiön Cloud9:n ja kirjoittanut sille sarjoja, joista Klaani on menestynein, sisältäen lähes 300 jaksoa. Raymondilla on todettu asperger, joka on myös hänen pojallaan, ja Raymond omistaa oman viinitilan.

Roolipeli: Klaani on upea ohjelma roolipelejä ajatellen. Myös muut ovat huomanneet tämän, ja meidänkin sivuilla on käynnissä Klaani-aiheinen roolipeli.

Smart Card: Tämän sai teknoilta ja sen avulla pääsi osallistumaan peliin virtuaalimaailmassa. Kortin saadakseen piti auttaa teknoja. Pride voitti elinikäisen Smat Cardin.

Sektori 10: Sektori, jossa ostari sijaitsee. Aikuiset jakoivat kaupungin sektoreihin viruksen saapuessa.

Siniset: ks. Punaiset

Tehtävälista: Tehtävälista, engl. 'rota'. Siihen merkitään kunkin ostarinrotan tehtävät klaanissa. Amber kirjoitti ekalla kaudella tehtävät kaikille ja huolehti, että kaikki suorittivat omat tehtävänsä, eikä niitä kasautunut joillekin henkilöille liikaa. Liittyy vahvasti ensimmäiseen kauteen.

Teknot: Saapuivat sarjaan 4:n tuotantokauden alussa ja toivat mukanaan kehittynyttä teknologiaa, ja virtuaalitodellisuudet.

Tekstitykset: Klaanin DVD boxeista puuttuu suomenkieliset (ja muunkin kieliset) tekstitykset kokonaan.

The Dream Must stay alive: The Dream must Stay alive on klaanin tunnuskappaleen nimi. Klaanissa jokaisella on unelmansa, joka pitää säilyttää elossa. Klaanifanien unelmana tietysti on, että sarja ja tarina jatkuisivat vielä ainakin jossain muodossa tulevaisuudessa.

The Tribe: Klaani sarja alkuperäiseltä nimeltään.

TNT: The New Tommorrow. Klaania sivuava Cloud 9:n uusi sarja.

Tuotantokausi: Englanniksi ’season’. Klaania on tehty yhteensä 5 tuotantokautta, joissa jokaisessa on 52 jaksoa.

Tähtisymboli: Ostarinrotilla on kämmenselässä ympyrän sisään piirretty viisisakarainen tähti, joka symboloi kotia. He hyväksyivät sen toisella kaudella symbolikseen. Symbolin taustalla on Dalin löytämä amuletti, josta he keksivät tämän kuvion.

Vaalit: Kaupunginjohtaja valitaan vaaleissa, joihin voi kuka vaan mistä tahansa klaanista asettua ehdolle. Kaupunginjohtajaksi nousee kolmannella kaudella Ebony.

Vastalääke: Kaikki haluavat vastalääkettä ja vastustuskyvyn virusta vastaan. Tällä suojaudutaan virukselta, joka tappoi aikuiset. Tai-San tuhosi alkuperäisen vastalääkkeen reseptin, mutta kehitti tilalle omansa. Vain Bray, Ebony ja Tai-San tiesivät mitä resepti sisältää.

Virus: Joka tappoi kaikki(?) aikuiset.

Zapper: Teknojen käsiase, jonka voi säätää eri voimakkuuksille, tainnuttavasta aina tappavaan asti. Jossain tapauksissa on epäselvää mikä teho riittää tappamaan, ja ”7”:lla Lex pökräsi pitkäksi aikaa.

Zoot: Hurjien pelätty johtaja, Bradyn isä sekä Brayn veli, joka kuolee jo ensimmäisellä kaudella 8:ssa jaksossa, jossa Ostarinrotat järjestävät hänelle upeat hautajaiset. Zoot elää kuitenkin yhä hengessä mukana läpi koko sarjan.