NIMET

Merkityksiä nimien takana...

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu nimipäivän vietto mikä saattaa olla vierasta monissa kulttuureissa. Ortodoksisessa uskonnossa nimipäivän ja kastepäivän vietto on jopa suurempi juhla kuin henkilön syntymäpäivä.

Tällä sivulla avataan joidenkin Klaanin hahmojen nimiin liittyviä merkityksiä. Klaanissa on paljon hauskalta ja omaperäiseltä kuulostavia nimiä.

Myös meidät jotka kastetaan johonkin nimeen ilman mitään kummoista merkitystä, opimme liittämään lapsesta saakka nimeen merkityksiä, emme ole koskaan täysin välinpitämättömiä nimeämme kohtaan. Nimen loukkaaminen koetaan aina myös henkilökohtaisena loukkauksena.

Monet uuden maailman nuoret ovat keksineet itselleen uuden nimen joka kuvastaa heitä paremmin kuin ristimänimi.

Ekoklaanissa nimi otetaan jonkin eläimen, käyttäytymistavan tai luonteenpiirteen mukaan.

Teknoissa monien nimet liittyvät jollain tavoin teknologiaan. Tällä tavoin valittu nimi kuvastaa henkilön persoonaa klaanissa ja tuo hänelle lisää arvostusta. Teknojen nimiä ovat esim. Stats, Java, Wizard, Fish, Mega. Jotkut haluavat pitää edelleen kiinni siitä nimestä johon heidät on kastettu.

Toiset nimet ovat lyhennelmiä varsinaisista kastenimistä kuten ”Jay” (jaymes) ja ”Ram” (ramone).

Kuten juttua lukiessa varmasti huomaat, nimet eivät ole millään muotoa yksiselitteisiä. Onhan meissä ihmisissäkin monia puolia; eikö se olekin vaan rikkaus mitä enemmän merkityksiä omasta nimestä löytää? Niistä voi sitten jokainen valita itselleen ne mieluisimmat!

Nimet Klaani sarjassa

Ram, Siva, Java, Mega, Jay, Ved, Amber, Eagle, Ebony, Pride, Ellie, Jack, Patch, May, Cloe, Bray, Tai-San, Lex, Zandra


Ram

Ram on saanut kasteessa nimen Ramone ja Ram on nimestä vaan yksinkertainen lyhenne. Pretribessa häntä kutsutaan Ramoksi, ja hän on siitä edelleen tiputtanut yhden kirjaimen pois ja on ottanut itselleen teknoissa lisänimen "Lordi". Alaisten on puhuteltava häntä Lordi Ram nimellä.

Hyvin suosittu hahmo hindumytologiassa on jumalhahmo Rama. Hindut juhlivat Lordi Raman syntymää juhlavin festivaalein. Eeppinen runoelma Ramayana kertoo tämän muinaisen kuninkaan elämästä ja teoista. Raman elämä edustaa täydellistä tottelevaisuutta, vaikeuksista ja testeistä huolimatta. Kuulostaako tutulta? Rama kruunataan Ayodhyan kuninkaaksi, ja maailman hallitsijaksi. Hallitsijana hän on 11 000 vuoden ajanjakson, kauden joka tunnetaan onnellisuudesta, rauhasta, varallisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

Ram tarkoittaa myös englanniksi pässiä, joka ilmentää hyvin Ramin uppiniskaisuutta ja välillä kiehahtavaa luonnetta. Pässi symboloi myös voimaa, energiaa, suojelua ja pelottomuutta. Kelttiläinen jumala cernunnos esimerkiksi kuvattiin vierellään pässinpäinen käärme, se symbolisesti viittaa uudistumiseen ja voimaan. Muinaisessa Egyptiläisessä uskonnossa Khnum luomisen jumala kuvattiin aina pässinpäisenä.


Siva

Šiva on tärkein jumala hindulaisessa uskonnossa. Šiva kuvataan usein tanssivana, ja häntä pidetäänkin kosmisen tanssin tai joogan herrana. Yksi Šivan muodoista on jumala, joka on puoleksi mies ja puoleksi nainen. Šiva on sekä luoja, ylläpitäjä että tuhoaja. Hänellä on useita rooleja, joista siunaajan rooli katsotaan merkityksellisimmäksi.

Myös Siva joutuu tasapainoilemaan sarjassa monien vastakkaistenkin roolien kanssa. Siva on rauhallisempi ja myötätuntoisempi suhteessa sisariinsa Ebonyyn ja Javaan. Sivalla on sarjassa sovitteleva rooli kahden sisarensa välillä. Hän on naimisissa Ramin kanssa niin kuin Javakin. Hän on Ramin suosiossa sarjan alussa, ja Ramia lainaten hänellä on taikakädet; Ram pitää siitä kun Siva hieroo hänen harteita.

Šiva jumala kuvataan runsaskätisenä mikä kuvastaa hänen lukuisia tehtäviä ja ilmentymismuotoja. Vishnun inkarnaatio Rama palvoi Šivaa. Siva on sarjassa kuitenkin tyytymätön. Hän joutuu miettimään pysyäkö Ramille uskollisena, joka on tehnyt heille niin paljon hyvää, vai seuratako sydäntään joka vetää Lexin suuntaan.

Šiva on kaikkien jumalilmentymien taustalla – sitä kuvataan puhtaaksi tietoisuudeksi, joka suuntautuu joko "ulospäin" tai "sisäänpäin". Šiva kuvataan "kolmas silmä" puoliksi suljettuna, sillä kun hän avaa sen, maailmankaikkeus tuhoutuu. Tarinan mukaan Shivan puoliso Parvati hiipi salaa Shivan selän taakse ja laittoi kätensä tämän silmien eteen. Näin teki myös Lex sarjassa. Maan päälle levisi pimeys kun jumala oli sulkenut silmänsä. Siksi Shivan otsasta leimahti liekki, jonka takaa paljastui kolmas silmä. Kolmas silmä toi valon takaisin maan päälle.


Java

Java on tunnettu ja laajalle levinnyt ohjelmointikieli, mutta nimellä on myös muita merkityksiä. Ilmeisesti Java, kuten Sivakin ovat tytöille kasteessa annetut nimet. Java on esimerkiksi hindiä ja tarkoittaa eri päätteillä jatkettua esimerkiksi nuorekasta tai aikuista. Jaava on indonesiassa sijaitseva suurikokoinen trooppinen saari.


Mega

Megan nimi viittaa myös tietotekniikan kieleen. Se tarkoittaa noin miljoonaa tavua, tai megabitti tarkoittaa miljoona bittiä sekunnissa. Monet teknot ottavat itselleen uuden nimen aihepiiriin liittyen. Ennen sarjan tapahtumia Megan nimi oli Josh.


Jay


Jay tarkoittaa englanniksi närheä. Närhiä on hyvin montaa lajia ja se on laajalle levinnyt lintu. Kuvassa amerikkalainen sininärhi

Otsa- ja päälaenhöyhenet ovat usein pörhistettyinä.(ks. Jayn kuva) Aukealla paikalla linnun lento on epävarman näköistä ja hoippuvaa, mutta metsässä närhi lentää taitavasti ja äänettömästi. Tavallisin ääni on voimakas, ruma rääkäisy. Laulu on hiljaista rupattelua, missä on matkintoja ja kitiseviä ääniä. Närheen liitetäänkin hyvät keskustelu- ja vuorovaikutustaidot.

Sininärhi on hyvin uskollinen lintu. Se puolustaa parisuhdettaan ja asemaansa, myös vahvemmalta vaikuttavaa vastustajaa vastaan, yleensä menestyksellisin tuloksin.

Närhi on kaikkiruokainen lintu. Älykäskin se on. Se kaivaa syksyisin maahan mm. tammenterhoja talven varalle. Sillä on myös keinoja hämätä vihollista.

Toteemieläimeen liitetään älykkyyden lisäksi myös päättäväisyys, itsevarmuus ja energia.

Jaylla on tärkeä rooli Teknojen komentajana, missä terävä äly ja kommunikointitaidot pääsevät käyttöön. Hän keksii strategian miten valloittaa kaupunki, siihen kuuluu mm. ilmahyökkäys. Sen jälkeen hän liikkuu paljon ulkosalla varmistamassa kaupunkia turvalliseksi.

Linnunnimeen liittyy vanhahtava ilmaus henkilöstä joka juttelee näsäviisaasti. ”Jay-walker” tarkoittaa henkilöä joka astuu varomattomasti vilkkaasti liikennöidylle kadulle ja aiheuttaa turvallisuusuhan. Termi tarkoittaa myös näsäviisasta ja huoletonta käytöstä.


Ved

Ved tarkoittaa tietoa tai totuutta. Se tulee nimestä Veda. Nimi on hindulaista alkuperää niin kuin Raminkin.


Amber

Amber merkitsee meripihkaa ja kullankeltaista väriä. Meripihkaan on usein tarttunut jotain muinaisjäänteitä. Amber tarkoittaa hindiksi taivasta. Taivas liitetään vapauteen, tulevaisuuteen, unelmiin ja älyyn. Kultaan liitetään vahvuus ja varallisuus. Amber tulee varakkaasta perheestä. Hän on vakaa ja luotettava luonteeltaan, häntä voisi kuvata kultaiseksi luonteeksi sillä hän välittää muista ihmisistä ja tahtoo heidän parasta. Keltainen puolestaan kuvastaa iloisuutta, optimismia, aatteellisuutta, auringonpaistetta, toivoa ja ystävyyttä.

Amberin hiukset pysyvät sarjassa aina kullankeltaisina. Niissä on lähes mustat juurikasvut, mikä tekee tyylistä näyttävämmän. Amber joutui miettimään vaikeita asioita hyvin nuorena hänen äitinsä sairastuttua vakavasti. Hän joutui voittamaan vaikeudet ja kasvamaan sitä myötä vahvemmaksi. Amberilla on hyvät johtajantaidot, hän tulee hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja hänellä on paljon ystäviä, mutta myös kadehtijoita. (Keltainen on myös kateuden väri.) Amber nimestä tuli suosittu 60-luvulla Kathleen Winsorin romaanin ja elokuvan vaikutuksesta, jonka nimi oli "Forever Amber".


Eagle

Sen jälkeen kun Pride oli vienyt Amberin ekoklaanin luokse ja hoitanut hänet terveeksi - Amber oli sairas hengitettyään savua keuhkoihinsa Kotkavuorella ja hän oli saanut myös päähän kuhmun – Ebony löi hänet tajuttomaksi. Amber otti Kotka nimen, osittain sen vuoksi että onnettomuus oli tapahtunut Kotkavuorella. Amber kuvitteli ystäviensä, Brayn ennen kaikkea pettäneen hänet ja hän halusi jättää menneisyyden taakseen. Hän ei halunnut että kukaan yhdistäisi häntä menneisyyteen nimen perusteella ja ettei kukaan entisistä ystävistä yrittäisi seurata häntä ekoklaanin luokse. Hän oli aloittanut uuden elämän uuden klaanin luona, ja niin kuin ilmeni, yhä enemmän sen uutena johtajana. Ekoklaanin johtajaksi ei noustu perinteisin keinoin itseään todistelemalla ja kilpailemalla vaan muut havaitsivat että Amberilla oli johtajan taitoja ja tekivät hänestä mielellään johtajan. Pride varsinkin tahtoi sitä, sillä oli lumoutunut Amberista.

Taivaalla lentelevä kotka näyttää kohtalokkaalta ja siihen liitetään monia merkityksiä. Kotka on isokokoinen lintu, ja sen takia se varmaan liitetään johtajuuteen. Kotkaan liitetään myös vapaus, suojelus, yhteisöllisyys. Sen sijaan että kotkat tekisivät turhaa työtä ne pyrkivät toimimaan tehokkaalla ja tuottavalla tavalla esim saalistaessaan, taidot ja päättäväisyys liitetään myös kotkahenkilön ominaisuuksiin.


Ebony

Ebony tarkoittaa mustaa kovaa puuta. Nimi on afrikan-amerikkalaisten mustan väestön suosiossa, jotka pitävät muistakin ihonväriä kuvaavista nimityksistä kuten ”tawny” ja ”amber”. Syvänmusta kuvaa Ebonyn ihonväriä kylläkin huonosti, jolla on vaalea iho. Ehkä se kuvaa osittain Ebonyn hahmon afrikkalaista alkuperää.

Jos mennään värin symboliikkaan niin musta väri voi edustaa pahaa ihmistä, salaisuutta. Ebony tietää tehneensä paljon pahaa ja on oppinut pitämään salaisuuksia ja unohtamaan asioita. Mustaan liitetään myös seksuaalisuus, eleganssi, tyytymättömyys, pelko ja viha. Myös vaarat, demonit, mysteerisyys liitetään mustaan. Ebonylla on vaarallinen menneisyys Hurjissa. Mysteerisyys kuvastaa myös Ebonya hyvin, sillä hän on kasvattanut vahvan kuoren ympärilleen. Toisaalta keskellä vaikeita aikoja ja yön pimeimmällä hetkellä pilkahtaa myös toivo uudesta alusta. Myöhemmillä kausilla nähdään hänessä herkempi puoli hänen rakastuessa. Ensimmäisen kauden jälkeen hänen päällään nähdään myös muita värejä kuten ruskeaa ja punaista.

Ebony vaikuttaa hyvin itsenäiseltä henkilöltä, jolla on suora kommentti asiaan kuin asiaan. Joskus vaikuttaa siltä että hän kuitenkin esittää kovempaa kuin on. Nimeään mukaillen Ebony pukeutuu kokonaan mustaan ensimmäisellä kaudella.

Mustasta lisää... Mustalla on tuhoava voima, se on kuoleman väri. Musta on voimakas ja johtajalle sopiva väri. Mustaa käytetään hautajaisissa, myös suruaikana lesket tapasivat käyttää mustaa. Kauttaaltaan mustaan pukeutunut saattaa herättää muissa vahvoja tunteita, ja henkilö koetaan hyökkääväksi. Ebony tahtookin herättää huomiota. Hän ei välitäkään antaa mitään herttaista kuvaa itsestään vaan on aina valmis taisteluun, jos tilanne siihen johtaa. Ebonyn iskulause hurjissa on ”Power and chaos!” Musta väri voi antaa kantajalleen rauhalliseen tyhjyyden tunteen. Ebony näyttääkin ulospäin aina rauhalliselta ja siltä että hallitsee tilannetta.

Ebony sanoo muille hautajaisissa ettei hän mielellään kiinny kenenkään; se ei ole järkevää, sillä heidän menettäminen aiheuttaisi surua. Musta kuvastaa myös tyhjyyttä sitä ettei ole väriä, joilla usein viitataan tunteisiin. Siinä että sulkee omat tunteensa ulkopuolelle, on se ikävä kääntöpuoli, että ei osaa ottaa muidenkaan tunteita huomioon. Ebony usein ymmärretään sarjassa väärin.

Naidessaan zootin viimeisellä kaudella Ebonyn hääpuku on jälleen musta. Varmasti se kuvastaa hänen sieluaan sillä hetkellä. Muuten Ebonyn päällä on nähty sarjassa enemmän punaista väriä, joka on voimakas väri niin kuin mustakin.


Pride

Pride kunnioittaa kaikkea elävää toisista ihmisistä eläimiin ja kasveihin. Hän kantaa ylpeyttä tavastaan elää ja ajatella, ja pitää huolta omasta kehostaan. Hän on ylpeä etenkin omasta yhteisöstään Ekot-klaanista ja haluaa auttaa suojelemaan sitä ulkopuolisilta uhilta. Hän haluaa pitää kiinni aatteistaan ja elämäntavoistaan. Meille ei kerrota minkä niminen Pride oli ennen kuin hän otti tämän nimen itselleen, ja ehkä se ei olekaan kovin olennaista. Pride voi olla ylpeydessään hieman varautunut ja pidättyväinen ja hän ei aina toimi suhteessa toisiin niin hienosti kuin haluaisi. Hän kertoo Maylle arvostavansa naisessa tämän suorapuheisuutta ja että hän uskaltaa kertoa tunteistaan.


Ellie

Ranskaksi elle tarkoittaa naispuolista. On olemassa myös suosittu Elle-aikakauslehti. Ellie toimittaa Amulet-nimistä lehteä Klaanissa. Ellie on väännös Eleanor-nimestä, joka on kreikkalaista alkuperää ja merkitsee auringon sädettä ja loistavaa valoa. '-ie' -päätteellä Ellie on hyvin tyttömäinen nimi.

Jack

Hyvin perinteinen englantilainen/amerikkalainen nimi. Suomalaisia vastineita: ”Hannu", "Janne", "Jukka", "Jussi”. Tarkoittaa "jätkää" tai "toveria". Tarkoittaa verbinä myös ”nostaa, tunkata”. Jack on kova suunnittelemaan ja myöskin rakentelemaan kaikenlaista. Jack on hyvä kaveri. Hänestä on apua tilanteessa kuin tilanteessa.


Patch

Patch tarkoittaa tilkkua tai paikkaa, joka ommellaan vaatteeseen, kun se kuluu puhki. Tämä kuvastaa hyvin Patchin roolia sarjassa; hän ymmärtää paljon lääketieteestä ja on auttamishaluinen. Hän pyrkii ”paikkaamaan” ihmisiä toimiessaan asiantuntijana sairaalassa.


May

Ilmeisimmin May tarkoittaa toukokuuta. Pohjoisella pallonpuoliskolla on muinaisajoista lähtien vietetty May dayta, eli kevätkarkeloita toukokuun 1. päivänä. Se on lomapäivä monissa maissa, Suomessakin vietetään silloin vappua.

"May" tarkoittaa enganninkielessä myös "voida, saattaa". Maysta ei aina oikein tiedä mitä odottaa. She may stick with us or maybe not. (hän saattaa pysyä joukossa, tai sitten ei) Hän on ajautunut monta kertaa turhamaisuuttaan tai muuten hätiköidysti väärään jengiin. May on sisimmässään epävarma ja ailahtelevainen ja tuntee itsensä välillä ulkopuoliseksi ilman mitään varsinaista syytä.

'Mayday' on kansainvälinen puheradioliikenteessä käytettävä hätämerkki, jota esimerkiksi laivat ja lentokoneet käyttävät joutuessaan hätätilaan, jossa ne tarvitsevat pikaista apua. Se toistetaan useampaan kertaan ja sen jälkeen seuraa varsinainen hätäviesti. Mayday-sana juontaa juurensa ranskan kielen sanonnasta "(venez) m'aider", joka tarkoittaa "(tulkaa) auttamaan minua”, ja viesti on siitä muotoiltu sopivammaksi englanninkieleen.

May-nimi voi viitata myös Maya-intiaaneihin, sillä Mayhan tunnetaan toisaalta vahvana selviytyjäluonteena. Hän kantaa lanteillaan myös unisiepparivyötä, mikä viittaa hengellisyyteen. Mayat tunnetaan atsteekkien ja inkojen ohella yhtenä Amerikan merkittävimpänä alkuperäiskansana. Kansan historia ulottuu ainakin 3 000 vuoden taakse. Viimeisin Mayakaupunki tuhoutui 1697. Mayoja elää yhä Meksikon eteläosissa ja Keski-Amerikan pohjoisosissa. Heidän kulttuurinsa tunnetaan erityisesti mahtavista rauniokaupungeista. Mayojen taide oli hyvin korkeatasoista, heillä oli oma kirjoitusjärjestelmä. He olivat myös kiinnostuneita tähtitieteestä ja laativat tarkkoja kalentereita. Uskonto oli tärkeä mayoille, joiden johtajia pidettiin jumalten jälkeläisinä. Mayojen ylimystö harjoitti pyramiditemppelissään muun muassa erilaisia uhrirituaaleja, joissa uhrattiin myös ihmisiä. Mayat olivat kuitenkin monella tapaa alkukantainen kansa verrattuna esimerkiksi roomalaiseen kulttuuriin. Maya-kansat olivat sotaisia ja riitelivät keskenään mikä koitui monesti niiden tuhoksi.

Mayat-tiedon lähde: wikipedia


Cloe

Chloe tarkoittaa vihreää yrttiä, ja Cloen päällä nähdään sarjassa paljon vihreää väriä. Vihreä väri liitetään usein yrttien parantavaan voimaan sekä rakkauteen. Vihreään liitetään myös rauha, perhe, terveys ja jälkipolvet. Myös hedelmällisyys. Chloe on sarjassa hyvin eläinrakas ja mysteerinen siinä mielessä että hän on sisäänpäin kääntynyt/ujo. Hän kuitenkin välittää sevästi läheisistään ja tykkää pitää hauskaa heidän kanssa. Hänen nähdään lapsena jopa rukoilevan ystäviensä puolesta. Hänellä ja Patsylla on läheinen ystävyyssuhde sarjassa. Chloe kiintyy ja rakastuu helposti miehiin mikä on teini-iässä tavallista. Myöhemmällä kaudella seurustellessaan Vedin kanssa Chloe epäilee tulleensa raskaaksi.


Bray

Bray on merenrantakaupunki Irlannissa. Sen nimi tarkoittaa mäkeä tai nousevaa maata. Bray on ollut jo pitkään suosittu turistikohde ja siellä järjestetään vuoden mittaan näyttäviä kulttuuritapahtumia. Kaupungissa sijaitsee mm. rautatieasema ja elokuvastudio. Bray Head on vuori jonka laelle on pystytetty risti.

Bray tarkoittaa myös rajamaata ja huutaa ääneen.

Nimi Brayan, joka on gaelin kieltä tarkoittaa jaloa, vahvaa ja hyveellistä.


Tai-San

Tai on kiinalainen pojan tai tytönnimi ja tarkoittaa äärimmäistä tai erinomaista, huomattavaa.

TAI on myös internetslangia, ja tarkoittaa "think about it".

'San' on loppuliite, joka lisätään Kiinassa ja Japanissa usein nimen perään osoittamaan kohteliaisuutta, kun puhutellaan hieman tuntematonta ja mahdollisesti korkea-arvoisempaa henkilöä.

Ei sen sijaan ole kohteliasta lisätä 'San'-loppuliitettä oman nimen perään, näin henkilö antaa itsestään ylimielisen vaikutelman.

Ehkäpä Tai-San lisää päätteen nimensä perään, jotta muut tietävät miten puhutella häntä huomaavaisesti. Joidenkin substantiivien perään voi myös liittää san-päätteen, esimerkiksi ammattinimikkeiden jälkeen, kun puhuttelee vaikkapa kirjakauppiasta.


Lex

Lex nimi tulee Alexander:ista ja Lexer:istä, jotka ovat kreikkalaista ja saksalaista alkuperää. Nimi tarkoittaa ”ihmiskunnan suojelijaa” ja soturia. Lex tarkoittaa myös yksittäistä lakia tai lakikokoelmaa. Tämä sopii hyvin Lexille, joka toimii sarjassa seriffinä.


Zandra

Zandra tulee nimestä ”Aleksandra”. Eli Zandran ja Lexin nimet ovat erilaisesta ulkoasusta huolimatta samaa alkuperää. Näin ollen ne myös tarkoittavat samaa, ihmiskunnan suojelijaa. On olemassa sellainen muotisuunnittelija kuin ”Zandra Rhodes”. Zandra lausutaan ZAHN-dra, tai ZAN-drah. Sanskritissa ’Chandra’ tarkoittaa kuuta ja hohtavaa.
Jutun aineistona ja tiedonlähteenä on käytetty wikipediaa:(mm. Shiva, Ram, Bray) ja toteemisivuja (mm. kotka ja sininärhi) sekä useita nimisivustoja ja sanakirjaa.