MUOTI & TYYLIT

Muoti, tyylit ja pukeutuminen Klaanissa

Muoti on iso osa Klaani tv-sarjaa, sillä yksi sarjan ehdottomia valttikortteja on sen erikoiset vaate-, kampaus ja meikkiratkaisut. Monet muistavat sarjan juurikin hahmojen erikoisien tyylien ansiosta. Tämä pukeutumisella, kampauksilla ja meikeillä leikittely erottaa sarjan monista muista nuortensarjoista. Vaikka sarja oli muuten hyvinkin arkinen ja käsitteli arkista selviytymistä, sen asu- ja kampausratkaisut olivat kuin suoraan jostakin karnevaaleista ja kausi kaudelta nähtiin erikoisempia ja näyttävämpiä tyyliratkaisuja. Hahmojen tyyli muuttui sarjan edetessä rohkeammaksi, kokeilevammaksi ja värikkäämmäksi. Vain mielikuvitus oli rajana uusia asuja tai kampauksia keksittäessä, jos sekään.

Myös omaa persoonallisuuttaan voi tuoda esiin pukeutumisella, hiuksilla ja meikillä. Joillakin hahmoilla oli tiettyjä värejä, joita nähtiin usein heidän vaatteissaan tai jokin tietty yksityiskohta mekissä, joka aina pysyi tunnistettavana, vaikka tyyli saattoikin vaihtua ja muokkaantua ajan mittaan. Jotkut hahmot saattoivat pukeutua vain huvikseen joskus erikoisempiin asuihin, kuten sarjan ehdoton tyylikuningatar Zandra tai ystävykset Cloe & Patsy, jotka rakastivat pukuleikkejä. Erilaiset juhlat (kuten vaikkapa häät) olivat aina hyvä syy pukeutua erikoisemmin ja vaihtaa ”normaali asu” toiseen.

Monissa tyyleissä oli nähtävissä höyheniä ja varsinkin sarjan alkuaikoina tyylit ottivat paljon vaikutteita menneestä ajasta, jolloin ihmiset värjäsivät hiuksiaan luonnon antimilla ja tekivät koruja tai vaatteita eläinten luista ja nahoista. Sarjan alussa asujen värit olivat luonnollisempia ja asukokonaisuudet yksinkertaisempia. Kausien edetessä tyylejä alettiin rakentaa rohkeammin, ottamalla enemmän riskejä ja leikkimällä uskaliaammin väreillä ja materiaaleilla. Kerrospukeutuminen oli avainasemassa, eikä enää pelätty käyttää epäluonnollisiakaan värejä tai materiaaleja. Nahka (tai nahkajäljitelmät) oli hyvin suosittu materiaali eri hahmojen päällä. Klaanissa yhdistyikin tyylillisesti paljon uutta ja vanhaa. Varsinkin Teknojen tultua mukaan sarjaan sarjassa teknologia kohtasi alkukantaisuuden. Hahmojen tyyleissä näkyi siis vaikutteita sekä futuristisuudesta että alkukantaisuudesta.

Mieleen painuvia tyylejä

Parhaiten sarjasta tyylillisesti muistetaan varmasti mm. Amberin zulut eli pienet nutturat, jotka hänellä oli päässään melkein koko sarjan ajan. Vaatteet vaihtuivvat, mutta zulut pysyivät. Tyylillisesti sarjasta on jäänyt varmasti mieleen myös Ebony pikkuletteineen ja punamustine vaatteineen. Ebonylla oli selkeä oma tyyli koko sarjan läpi. Lex muistetaan varmasti pahan pojan imagonsa lisäksi mustista pitkistä hiuksista, joita koristi aina sulka tai pari. Kaanityylistä ei voi kai puhua mainitsematta Zandraa, joka oli mukana sarjassa vain yhdellä kaudella, mutta käytti useampaa asua sinä aikana kuin moni hahmo kahden - kolmen kauden aikana. Zandra muistetaan myös puoliksi pinkiksi ja puoliksi siniseksi värjätyistä hiuksistaan. Tottakai Zoot on jäänyt monille mieleen myös näyttävän tyylinsä vuoksi ja hänen tunnetuin vaatekappaleensa on varmasti musta lipallinen hattu, jota koristivat isot vanhat lasit. Jack muistetaan sarjasta varmasti myös punaisesta tukastaan. Kuten Jack, myös Salene erottui muista leiskuvan punaisilla hiuksillaan. Trudy taas suosi niin hiuksissaan kuin puketumisessaan violetin ja luumun sävyjä. Yksi hurjimpia sarjassa nähtyjä kampauksia on varmasti Tai-Sanin irokeesikampaus hänen ollessaan Valittujen Korkea äiti. Yksi pidetyimpiä tyylejä on Trudyn viidennen kauden violetti asukokonaisuus. Viimeisimpien kausien hahmojen tyyleistä on jäänyt varmasti mieleen Ramin piikikäs kampaus ja vihreä silmämeikki, Teknojen teknoasut, Gelin söpö tyttömäinen tyyli ja Rubyn erikoinen vaalea letein koristeltu kampaus.

Klaanit

Usein pukeutuminen ja meikki ilmentävät jossain määrin klaania, johon henkilö kuuluu. Monet Klaanit pukeutuivat jopa pelottavasti, joka oli omanlaisensa suojautumiskeino muita klaaneja vastaan. Jos näytti pelottavalta, kukaan ei käynyt niin helposti kimppuun tai alkanut uhmaamaan pelottavan näköistä Klaania. Pelottavalla pukeutumisella pystyi myös korostamaan saavutettua valta-asemaa ja näin tekivät mm. Demonit, Hurjat, Moskiitot ja Teknot tekivät.

Ostarin rotat

Ostarinrotat ovat siinä mielessä hieman erikoinen ja poikkeava klaani, ettei heillä ole missään vaiheessa ollut kovin yhtenevää pukeutumistyyliä. Oikeastaan ainoa yhdistävä tekijä ostarinrotilla on ollut toiselta kaudelta lähtien tähtisymboli, joka heillä kaikilla oli piirrettynä kämmenselkään. Tähtisymboli on siis ympyrän sisään piirretty viisisakarainen tähti, joka symboloi kotia. Symbolin taustalla on Dalin löytämä amuletti, josta Ostarinrotat keksivät tämän kuvion omaksi tunnuksekseen. Toinen yhdistävä tekijä Ostarinrotissa oli se, etteivät he koskaan pukeutuneet pelottavasti. He pukeutuivat värikkäästi ja jokainen omaa persoonallisuuttaan ilmentäen, mutta hyvin harvoin he hakivat ulkonäköönsä pelottavaa vaikutelmaa, joka korostaisi heidän mahdollista valta-asemaansa. Jos klaani oli menossa sotimaan, osasivat Ostarinrotatkin tuoda ulkonäössään esiin hurjemman puolensa. Ostarinrotat ovat kuitenkin olleet aina hyvin kiltti ja helposti lähestyttävä Klaani.

Muut klaanit:

Teknoilla oli oma tiukka pukukoodinsa. He kaikki pukeutuivat mustahopeisiin univormuihin, joissa oli yksityiskohtina vetoketjuja ja hopeasolkinen vyö. Teknojen yhteinen tunnus oli otsaan maalattu musta ”T”, jonka ympärillä oli punaisia ympyröitä. Korkeavaltaisemmilla teknoilla oli poskessaan tietty määrä punaisia viivoja kertomassa heidän asemastaan klaanissa. Jokaisella teknolla oli kuuloke korvallaan kommunikointia varten. Teknoilla oli myös metalliset maskit, joiden taakse he saattoivat piiloutua mm. hyökätessään.

Teknojen tapaan Moskiitoilla oli mustat yhteneväiset asut ja hopeaketjuja, sekä yhtenevä vaaleanpunainen silmämeikki. Päässään heillä kaikilla oli moskiiton kasvoja imitoivat päähineet. Sotkuinen tupeerattu tukka kuului myös tämän klaanin tunnusmerkkeihin. Koko klaani koostui tytöistä ja he olivat keskenään hyvin samannäköisiä. Vain johtaja erottui joukosta hieman näyttävämmän asun turvin.

Ekoilla taas oli kasvoissaan kaksi sinistä viivaa ja usein myös sulkia hiuksissaan tai asussaan. He pukeutuivat luonnollisiin materiaaleihin ja luonnosta tuttuihin väreihin, jotta pystyivät naamioitumaan ja piiloutumaan luontoon.

Valitut olivat pukeutumisen suhteen yksi johdonmukaisimpia klaaneja. Kaikilla klaanin jäsenillä (jos he eivät olleet soluttautumistehtävissä muiden klaanien parissa) oli siniset hupulliset kaavut ja keltainen vyö. Heidän johtajallaan Valvojalla oli valkoinen kaapu ja violetti vyö, joka kuvasti hänen ylempiarvoisuuttaan ja valaistumistaan.

Sirkus klaani taas oli täynnä erilaisia sirkustaiteilijoita jonglööreistä heitä johtavaan tirehtööriin, joka tunnettiin nimellä Top Hat. Heillä ei ollut mitään tiettyä pukukoodia, mutta kaikki klaanin jäsenet pukeutuivat näyttävästi ja heidät oli helppo tunnistaa, koska he kaikki pukeutuivat hyvinkin yliampuvasti.

Hurjat pystyi myös hyvin tunnistamaan ulkonäön perusteella, sillä heillä oli usein punaista maalia roiskittuna mm. kasvoillaan. Hurjien pukeutumisessa toistuivat värit punainen ja musta. He pyrkivät ulkonäöllään herättämään pelkoa ja punainen väri todennäköisesti oli valittu, koska se muistutti verta. Kampauksissa nähtiin usein rastoja ja monet hurjista liikkuivat myös rullaluistimilla.